company logo

Κατασκευή κεραμικού κουμπαρά από το τμήμα Στ΄ του ΕΕΕΕΚ Γενισέας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 10:44

Η κεραμική είναι από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν ανακαλυφθεί με αρχαιολογικά ευρήματα και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής, ο πηλός παίρνει την επιθυμητή μορφή από τα ανθρωπινά χεριά. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του εργαστηριού Κεραμικής –Αγγειοπλαστικής του ΕΕΕΕΚ Γενίσεας μας δείχνουν της δημιουργίες τους στα πλαίσια της πρακτικής  δημιουργώντας με απλά  χρηστικά σχήματα , με λιτή διακόσμηση αλλά  και υψηλή αισθητική μας δίνουν μια μαγική δουλεία τους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑ

Αρχικά παίρνουν ένα κομμάτι πηλού συμφώνα με το μέγεθος που θέλουν να φτιάξουν  (φωτο1 )

στη συνέχεια τοποθετούν στο καλούπι τον πηλό με τη μέθοδο κατασκευής αυτή δίνουν το επιθυμητό σχήμα που θέλουν στο αντικείμενο (φωτ 2.)

Ανοίγοντας το καλούπι (φωτ 3-4) βγάζουν το κεραμικό από το καλούπι και το καθαρίζουν  και με την βοήθεια εργαλείων (φωτ 5-6-7). Με την βοήθεια εργαλείων ανοίγουν εσοχή για την τοποθέτηση νομισμάτων αλλά και κάποια παιδιά ανοίγουν τρύπα στον πάτο που θα την κλείσουν με φελλό με αποτέλεσμα να μην σπάνε τον κουμπάρα αλλά να τον αδειάζουν. (φωτ 8-9-10)

Στη συνέχεια αφήνουν το κεραμικό να στεγνώσει (φωτ. 11-12 )και το βάζουν στο φούρνο (φωτ.13), όταν το κεραμικό ψηθεί (φωτ.14) διακοσμούν το κεραμικό με χρώματα. Πηγή έμπνευσης (φωτ.15) στο κεραμικό είναι σύμβολα που αγαπούν. Μερική κουμπαράδες χρωματίζονται , άλλοι παραμένουν με το χρώμα της τερακότα  όπως και κάποιος μπορεί να περάσει από την διαδικασία υαλώματος.

Ολοκληρώνοντας τις δημιουργίες μας δίνουν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα  (φωτ.16-17)

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 10:47
 

Search

Δημιουργία site

Η ιστοσελίδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης δημιουργήθηκε και ενημερώνεται αφιλοκερδώς από συνάδελφο εκπαιδευτικό ΠΕ19.

ΕΣΠΑ 2014-2020