company logo

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2022 - 2023 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2023 10:17

Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2022-2023)

Σχολική Μονάδα: ΕΕΕΕΚ ΓΕΝΙΣΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ - 3741001

Σχολικό Έτος: 2022 - 2023 Ημερομηνία Εξαγωγής: 29/06/2023

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου:

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης ιδρύθηκε και λειτούργησε το 2002, είναι Ειδικό σχολείο και ανήκει στην Δευτεροβάθμια  Επαγγελματική Εκπαίδευση. Μετά το πέρας της εξαετούς  φοίτησης στο απολυτήριο των μαθητών αναγράφεται η επαγγελματική τους ειδικότητα. Η σχολική μονάδα αρχικά λόγω έλλειψης χώρου στέγασης φιλοξενήθηκε προσωρινά στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Γενισέας σε 2 λυόμενες εγκαταστάσεις. Ο αριθμός των παιδιών ανερχόταν στους 5 μαθητές. Με το πέρασμα των ετών και λόγω της αύξησης του αριθμού τους προστέθηκε μια επιπλέον μεταλλική αίθουσα. Πλέον υπάρχει συστέγαση του ΕΕΕΕΚ και του Γυμνάσιου Γενισέας, καθώς χρησιμοποιούνται αίθουσες από το κυρίως κτήριο που στέγαζε το Γυμνάσιο Γενισέας. Η συστέγαση αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία για τους μαθητές και των δυο σχολείων. Ένα από τα θετικά είναι η ένταξη των μαθητών ΑμεΑ και η αποδοχή τους από τους μαθητές της γενικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών του Γυμνασίου προς τα άτομα με αναπηρία. Η σχέση και η συνεργασία των δύο συλλόγων διδασκόντων είναι αγαστή, γεγονός που βοηθάει στην ήρεμη συνύπαρξη και στην εκπαίδευση των μαθητών στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα.

Η παρουσία εννέα εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ με οργανική θέση είναι μια καλή αρχή για τo επόμενο σχολικό έτος 2023-24. Πρέπει όμως άμεσα να καλυφθούν και τα υπόλοιπα οργανικά κενά  από εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η σχολική μονάδα και την επόμενη σχολική χρονιά.

Εκτός από τα θετικά στοιχεία διαπιστώνονται και αρκετές δυσκολίες. Το βασικότερο εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν τους μαθητές ΑμεΑ., κυρίως λόγω έλλειψης στην προσβασιμότητα και στην ασφάλεια τους. Παρά τις κτηριακές δυσκολίες, όμως η υλικοτεχνική υποδομή (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εργαλεία για τα εργαστήρια, κ.α.) του σχολείου είναι πολύ καλή καλύπτοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών ΑμεΑ.

Έχουν αποφοιτήσει οκτώ μαθητές/-ήτριες ενώ οι νέες εγγραφές είναι δεκατρείς. Οπότε κατά την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς το μαθητικό δυναμικό θα ανέρχεται στους 54 μαθητές. Οι μαθητές/-ήτριες αυτοί/-ες διαμένουν σε όλη την επικράτεια της Π.Ε Ξάνθης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να διανύουν καθημερινά μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από και προς το σχολείο, με αποτέλεσμα να επέρχεται σωματική καταπόνηση και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι 54 μαθητές και τα 12 τμήματα δεν χωρούν δυστυχώς στις 11 υπάρχουσες παλιές και ακατάλληλες αίθουσες. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει με ασφάλεια τους μαθητές μας. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του φακέλου για την ανέγερση νέου κτιρίου στον οικισμό Διομήδεια και να προχωρήσουμε γρήγορα στο στάδιο της εφαρμογής.

Ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πορεία και η τύχη των αποφοίτων. Μία λύση είναι οι λειτουργικοί μαθητές να απασχολούνται σε βοηθητικές θέσεις εργασίας είτε σε δημόσιες δομές είτε στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα νιώθουν ενεργοί και δημιουργικοί. Αντίθετα, η πλειονότητα αυτών, μετά την αποφοίτηση, εγκλωβίζονται στο σπίτι και απομονώνονται κοινωνικά., με αποτέλεσμα να εξαλείφονται τα οφέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσων ετών.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Θετικά σημεία

Σημαντικό σημείο ήταν οι σχέσεις συνεργασίας και υποστήριξης που αναπτύχθηκαν μεταξύ συναδέρφων, εκπαιδευτικών με γονείς, εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους, αλλά και μαθητών μεταξύ τους. Εργαζόμενοι συλλογικά οι εμπλεκόμενοι στη μαθησιακή διαδικασία κατάφεραν να προάγουν και να δώσουν μια νέα διάσταση στις έννοιες της ομαδικής εργασίας, της συνεκπαίδευσης, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της φαντασίας, του σεβασμού απέναντι στο διαφορετικό, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης.

Το δεύτερο θετικό σημείο είναι τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, επέφεραν σπουδαία μαθησιακά αποτελέσματα, όπως η κατάκτηση μιας σειράς από γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες. Με την υλοποίηση τους επιτεύχθηκαν η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και αυτόνομης διαβίωσης, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου, η κατάκτηση γνώσεων διαφορετικών αντικειμένων, η συμμετοχή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και η επαφή με την τεχνολογία.

Δημιουργήθηκαν εκπαιδευτικά κουτιά για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την απόκτηση γνώσεων, κοινωνικές ιστορίες για την αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών, επιτραπέζια παιχνίδια, οπτικοποιημένο υλικό, ομαδικές και ατομικές εργασίες, κ.τ.λ. σε σημείο προσβάσιμο σε όλους που να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί τις επόμενες σχολικές χρονιές.

Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ μαθητών ενισχύθηκε η ομαδικότητα τόσο μεταξύ των μαθητών εντός τάξης όσο και των μαθητών διαφορετικών τάξεων. Παρατηρήθηκε μείωση και καλύτερη διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών του σχολείου καθώς επίσης και ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους. .

Επιπλέον, οι μαθητές γνωρίστηκαν και ήρθαν σε επαφή με μαθητές σχολείου τυπικής ανάπτυξης.

Από την αποτίμηση των θετικών συναισθημάτων των μαθητών όπως του αισθήματος της ικανοποίησης, βελτίωσης, της αυτοεκτίμησης, της συνεργατικότητας, του αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης οι εκπαιδευτικοί έθεσαν υψηλότερους στόχους.

Μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων σχολείου – οικογένειας, το σχολείο αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών των μαθητών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που συνδράμουν στο μαθησιακό και κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο των μαθητών.

Επιπλέον, οι οικογένειες ωφελούνται μέσω της επίλυσης προβλημάτων από τις κοινωνικές υπηρεσίες, όσον αφορά τον προνοιακό τομέα στις περιπτώσεις που καθίσταται αναγκαίο.

Σημαντικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι μέσω της επικοινωνίας και της σύνδεσης των γονέων με το σχολείο, παρέχονται τα κατάλληλα εφόδια για την ενίσχυση της αυτό-επάρκειάς τους ως προς το γονεϊκό τους ρόλο.

Σημεία προς βελτίωση

Μετά από την αξιολόγηση και τον εντοπισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων που αφορούν τη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση των μαθητών/τριών, σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, αναδείχθηκαν οι πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές, οι δράσεις που σχεδιάστηκαν από την αρχή της χρονιάς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Χρήσιμη θα ήταν η μεγαλύτερη διάχυση των καλών πρακτικών του σχολείου στο οικογενειακό περιβάλλον, με σκοπό τη γενίκευση των γνώσεων και δεξιοτήτων που κατακτούν τα παιδιά εντός του σχολικού πλαισίου, στην καθημερινότητα τους. Ακόμη, χρήσιμη θα ήταν η συμμετοχή σε κοινές επιμορφώσεις με γονείς, σε θέματα αναπηρίας, συμβουλευτικής, διαχείρισης κρίσεων θυμού και επιθετικής συμπεριφοράς, αλλά και ανάπτυξης δεξιοτήτων ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας.

Τέλος, προτείνεται η συνέχιση της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού που θα ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, την αισθητηριακή ολοκλήρωση, η οποία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση μαθητών.

Μερικές δυσκολίες προέκυψαν από τις ιδιαιτερότητες του συνόλου των μαθητών /τριών και τις αυξημένες δυσκολίες που παρουσιάζουν. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνεχή διαφοροποίηση της διδασκαλίας σε επίπεδο τάξης και σε ατομικό επίπεδο. Τα προβλήματα που προκύπτουν αντιμετωπίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό με την κατάλληλη ανατροφοδότηση και με το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό από διάφορες πηγές.

Διαπιστώθηκε πως για την υλοποίηση ενός ευρέος φάσματος δράσεων και πρακτικών για μεγαλύτερη επάρκεια στην επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων που έχουν τεθεί κρίνεται χρήσιμο να βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές, να εμπλουτιστεί το εξειδικευμένο υλικό και να αποκτηθούν αξιολογητικά εργαλεία.

Επιτεύχθηκε η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, γνώσεις, νέες συνήθειες και εμπειρίες, υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σωματική άσκηση, ανακύκλωση, προστασία περιβάλλοντος, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που ενίσχυσαν την προώθηση της συνεργασίας, του σεβασμού αλλά και της αποδοχής. Χρήσιμο θεωρείται και το υλικό που κατασκευάστηκε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου τα επόμενα σχολικά έτη.

Κρίνεται επίσης σημαντικό την επόμενη σχολική χρονιά να συνεχιστούν δράσεις μέσα από τις οποίες θα συνυπάρχουμε και θα αλληλοεπιδρούμε σε ένα σχολείο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα ομαδικό, φιλικό κλίμα χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις. Επίσης, οι δράσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψη σχολικής βίας οφείλουν να εστιάζουν στις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν λόγω των αναπηριών των μαθητών.

Η συμμετοχή σε επιμορφωτικά είχε θετικό αντίκτυπο στην υλοποίηση των στόχων μας. Τέθηκε ως στόχος με τη νέα χρονιά η αύξηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων και επιπλέον δράσεις για την ενίσχυση της συνεργατικότητας.

Η εφαρμογή του «τετραδίου επικοινωνίας» κρίνεται σκόπιμο να γίνεται πιο συστηματικά ώστε να καθιερωθεί ως μέσω επικοινωνίας τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να συγκροτηθούν υπο-ομάδες γονέων με βάση τις ανάγκες/θέματα που τους απασχολούν, υπό τον συντονισμό ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

Θετικά σημεία

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η Διεύθυνση του σχολείου ήταν ψύχραιμη και συγκροτημένη και η διαχείριση της σχολικής μονάδας γινόταν με δημοκρατική ηγεσία και παιδαγωγική φροντίδα. Υπήρχε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση προς διδάσκοντες-γονείς-μαθητές, καθώς και άριστη συνεργασία. Επίσης, η συνεργασία και η υποστήριξη από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην υλοποίηση των δράσεων του Δικτύου σχολείων. Υπήρχε άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο σαφής και εύστοχος σχεδιασμός των δράσεων από τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς βοήθησε στην μετέπειτα διεκπεραίωσή τους.

Με τη διαρκή επίβλεψη του χώρου, από την Διεύθυνση και τους συναδέλφους καθηγητές, βελτιώνεται η συνολική εκπαιδευτική διαδικασία και διασφαλίζεται η εύρυθμη καθημερινή παρουσία των παιδιών στον σχολικό χώρο.

Ο σχολικός κανονισμός εφαρμόστηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό και αξιοποιήθηκε πλήρως το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπήρξε οργάνωση αναφορικά με την αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σύνολό του ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν αυξημένα προσόντα, είναι γνώστες της σύγχρονης τεχνολογίας και αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν εμπειρία στο Ειδικό Σχολείο.

Συνεπώς, το σχολείο συνέχισε να λειτουργεί σύμφωνα με το όραμα και με τους στόχους του. Σημαντική κρίθηκε και η επικοινωνία και συνεργασία με στελέχη και φορείς εκπαίδευσης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των μαθητών.

Σημεία προς βελτίωση

Ανάγκη βελτίωσης ανακύπτει στον τομέα υποδομών και πόρων, διότι παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις χώρων δεδομένου πως δεν υπάρχει κατάλληλη κτηριακή υποδομή καθώς και αίθουσες κεραμικής, εικαστικών, μουσικής, γυμναστικής, βιβλιοθήκης, πολυχρηστικής αίθουσας, τραπεζαρίας σίτισης για τους μαθητές, δομημένες αίθουσες για τους μαθητές στο φάσμα του αυτισμού, προσωπικοί χώροι εργασίας των ΕΕΠ. Απαραίτητη κρίνεται και η ύπαρξη πολυχρηστικής σταθερής αίθουσας κατάλληλη τόσο για δια ζώσης δράσεις και εκδηλώσεις όσο και για διαδικτυακές. Η αίθουσα αυτή πέρα από τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και την κατάλληλη χωροταξική διάταξη, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσκεκλημένους.

Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων διδακτηρίων από παιδαγωγική και αρχιτεκτονική άποψη ώστε να δημιουργηθούν χώροι πλούσιοι σε ερεθίσματα που να ανταποκρίνονται στη μάθηση, την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού, με τη μέθοδο του Παιδαγωγικού Σχεδιασμού.

Χρειάζονται μόνιμες και κατάλληλες κτηριακές υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών :

1.            Ασφάλεια και προσβασιμότητα: Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον, με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και επίβλεψη αλλά και προσβασιμότητα (για τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες). Επίσης, λόγω της άφιξης και της αναχώρησης των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο με ιδιωτικά ταξί, κρίνεται σκόπιμο η βελτίωση του χώρου στάθμευσης για την προαγωγή της ασφάλειας των μαθητών.

2.            Υγιεινή και ευεξία: Οι εγκαταστάσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να γίνουν κατάλληλοι χώροι για την υγεία και την ευεξία των παιδιών αλλά και των εργαζομένων.

3.            Κοινωνικές ανάγκες: Τα σχολικά κτήρια πρέπει να διαθέτουν χώρους συνάντησης, όπως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και παιδικές χαρές, που προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων κοινωνικής συνεργασίας.

4.            Μάθηση και δημιουργικότητα: Τα σχολικά κτήρια πρέπει να διαθέτουν ευέλικτους και εμπνευσμένους χώρους μάθησης, που προάγουν τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

Περιθώρια βελτίωσης εντοπίζονται και στη συνεργασία με εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και τοπικούς φορείς προκειμένου να εμπλουτιστούν οι δράσεις προς όφελος των μαθητών. Στο πλαίσιο ενός Δικτύου μπορούν να δημιουργηθούν συμπράξεις συνεργασίας με τον σύλλογο γονέων, την τοπική κοινότητα, οργανώσεις και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Αν αυτοί οι φορείς σχετίζονται με τα εργαστήρια Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος ή Κεραμικής το Δίκτυο δύναται να ωφελήσει τους μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.

Θετικά σημεία

Κατά την υλοποίηση των δράσεων ο Σύλλογος Διδασκόντων επιμορφώθηκε σε θέματα διαχείρισης κάθε μορφής συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικά. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αξιοποιούνται σε ετήσια βάση και ενισχύουν τους εκπαιδευτικούς με δεξιότητες έκφρασης, ακρόασης, ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης αλλά και δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων.

Μέσω της υλοποίησης των επιμορφώσεων αναπτύχθηκε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό (ΕΕΠ-ΕΒΠ) συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό καθ όλη την διάρκεια της δράσης. Καλλιεργήθηκαν δεξιότητες αποφυγής κρίσεων, συμβιβασμού, διαπραγμάτευσης καθώς και ομαδικές επιλύσεις. Ενισχύθηκε η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Τέλος, το υλικό που παρήχθη από τις επιμορφώσεις είναι διαθέσιμο για αξιοποίηση από οποιονδήποτε εκπαιδευτικό το χρειαστεί και για περαιτέρω διερεύνηση.

Η συμμετοχή του σχολείου σε εθνικά προγράμματα συνετέλεσε καθοριστικά στην απόκτηση γνώσης και εμπειρίας πάνω σε θέματα συνεργασίας, καλών τεχνικών ένταξης και συμπερίληψης αλλά και διδακτικών πρακτικών που αφορούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η στοχευμένη συνεργασία, η διαρκής επικοινωνία των εκπαιδευτικών με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού αλλά και η συνέχιση θετικών δράσεων με άλλα σχολεία θα εφαρμοστούν και στο μέλλον στο σχολείο μας.

Τα παραπάνω προγράμματα βοήθησαν τους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, να αλληλεπιδράσουν με άλλους συναδέλφους και να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά. Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν νέες διδακτικές προσεγγίσεις αλλά και να παρουσιάσουν καλές ενταξιακές πρακτικές και μεθόδους διδασκαλίας τις οποίες εφαρμόζουν οι ίδιοι.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, την ενίσχυση των παιδαγωγικών και διδακτικών πρακτικών καθώς και την εξωστρέφεια των μαθητών/τριών και της σχολικής μονάδας γενικότερα.

Σημεία προς βελτίωση

Με τη νέα σχολική χρονιά θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να συνεχιστούν οι παραπάνω επιμορφώσεις και να εμπλουτιστούν με νέα θεματολογία. Συγκεκριμένα, προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης του γλωσσικού και του επιστημονικού εγγραματισμού. Επιπλέον, επειδή το σχολείο χαρακτηρίζεται από διαπολιτισμικότητα και ανομοιογένεια μαθητικού πληθυσμού, καθίστανται αναγκαίες επιμορφώσεις πάνω σε θέματα διαπολιτισμικότητας και διαχείρισης αυτής στην σχολική τάξη για την αποτελεσματική ένταξη των μαθητών. Τέλος, σημαντικός είναι επίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων σε συνεργασία με άλλα σχολεία με σκοπό την ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.

Αυτό που προτείνεται είναι να γίνεται συστηματική ενημέρωση και παρότρυνση των εκπαιδευτικούς για τα προγράμματα Erasmus αναφέροντας συχνά τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων. Θα βοηθούσε το ήδη υπάρχον εγχειρίδιο να αποστέλλεται σε όλους, να μελετάται και να συζητιέται στο σύλλογο διδασκόντων. Έτσι, η διαδικασία θα γίνεται πιο εύκολη, γρήγορη και κατανοητή, ενώ θα προτρέπει όλο και περισσότερους στην αύξηση συμμετοχής. Επίσης, η εστίαση στα θετικά κίνητρα για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι ουσιαστικής σημασίας.

Συνεργασία με γονείς/κηδεμόνες και ενημέρωσή τους ώστε να γνωρίσουν τα προγράμματα δράσης, να πειστούν για τη χρησιμότητά τους και αρθούν οι όποιοι προβληματισμοί σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτά. Στόχος είναι οι γονείς να συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και να κατανοήσουν πως τα παιδιά χρειάζεται να κοινωνικοποιηθούν έξω στην κοινωνία, πέρα από το στενό οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.

Στο σχολείο μας κάθε χρόνο οι μαθητές που πληρούν τις προϋποθέσεις για μακρινές μετακινήσεις μειώνεται εξαιτίας ιατρικών ή άλλων θεμάτων. Η απόκλιση των μαθητών/τριών του σχολείου από το μέσο όρο, αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν και να υλοποιήσουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ευημερία και την συμπερίληψη των μαθητών με Αναπηρίες.

Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Λειτουργία

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

3

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις ) Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών Σχολική διαρροή - φοίτηση Λειτουργία

Διοικητική λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν

1

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις ) Σχολείο και κοινότητα

Λειτουργία

Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών Αριθμός  Δράσεων  που  υλοποιήθηκαν

2

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις ) Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Παρατηρήσεις   /   Σχόλια

Σημαντικότερα αποτελέσματα των Δράσεων

Όλα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν από τους/τις εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες του σχολείου, με γνώμονα την ευημερία των μαθητών/τριών και τη βελτίωση των γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών τους δεξιοτήτων. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα των δράσεων συνοψίζονται παρακάτω:

Κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τη μείωση του φαινομένου της σποραδικής φοίτησης μαθητών με αναπηρία, τα αποτελέσματα που επιτευχθήκαν ήταν να μειωθούν οι απουσίες, οι μαθητές να επανέλθουν στη σχολική μονάδα, ώστε να συνεχισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον ενισχύθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους γονείς.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου σχολείων ειδικής αγωγής και τυπικής εκπαίδευσης, οι μαθητές μέσα από τη διαδικασία και τις διαδικτυακές συναντήσεις γνώρισαν και ξεχώρισαν προσωπικότητες κάθε τόπου.

Συγκεκριμένα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου του ΕΕΕΕΚ να γνωρίσουν άλλους μαθητές και πολιτιστικά στοιχεία από ποικίλες πόλεις, να κερδηθεί χρόνος από μετακινήσεις και να απελευθερώσουν τον τρόπο σκέψης και επικοινωνίας τους. Η αλληλοεπίδραση των παιδιών με αναπηρία με μαθητές τυπικής εκπαίδευσης δύναται να διασφαλίσει ισχυρά οφέλη σε επίπεδο συνεργατικών δράσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι συναντήσεις ενίσχυσαν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και συντέλεσαν στην κουλτούρα εξοικείωσης των μαθητών ειδικής αγωγής με μαθητές τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και τη μείωση του αποκλεισμού τους. Επιπρόσθετα, η δια ζώσης συνάντηση συνάδει με το συμπεριληπτικό ιδεώδες και αποτελεί δομική συνιστώσα για την προώθηση της γνωστικής και κοινωνικοσυναισθηματικής ενίσχυσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Αναφορικά, με το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία και επικοινωνία σχολικών μονάδων εσωτερικού και εξωτερικού που φιλοξενούν μαθητές με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά και αναπηρίες, η επικοινωνία των εκπαιδευτικών και των μαθητών με τους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενίσχυσε την εξωστρέφεια των μαθητών/τριών και της σχολικής μονάδας γενικότερα. Επίσης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί διεύρυναν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, αλληλοεπίδρασαν με άλλους συναδέλφους με αποτέλεσμα να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά.

Με τις συντονισμένες ενδοσχολικές επιμορφώσεις, μέσα από τη συνεργατική προσπάθεια έμπειρων επαγγελματιών στο πλαίσιο ειδικής αγωγής, καλλιεργήθηκαν δεξιότητες αποφυγής κρίσεων, συμβιβασμού, διαπραγμάτευσης καθώς και ομαδικές επιλύσεις θεμάτων.

Οι δράσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών ΑΜΕΑ μεταξύ τους αλλά και της κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων τους είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση καλών πρακτικών στην καθημερινότητά τους, όπως αποδοχή της διαφορετικότητας, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας τους.

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

Η υλοποίηση της δράσης απαιτεί τη συμμετοχή πολλών παραγόντων, οι οποίοι αναλαμβάνουν διακριτούς ρόλους και έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες δράσης. Αναλυτικότερα, στις συγκεκριμένες δράσεις εμπλέκονται : οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι μαθητές, διάφοροι επιστήμονες και ειδικοί ως επιμορφωτές. Κατά την υλοποίηση των σχεδίων δράσης παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.

Στις δυσκολίες που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των δράσεων, οφείλονται αρχικά στην έλλειψη χώρων και αιθουσών και ειδικότερα μίας πολυχρηστικής σταθερής αίθουσας, κατάλληλης για τέτοιου είδους δράσεις.

Επιπρόσθετα, κατά τη σύνδεση των σχολείων, υπήρχαν προβλήματα σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο, διότι υπάρχει πρόβλημα στην επέκτασή του, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου και στις αίθουσες προκατ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διεκπεραίωση του προσχεδιασμένου προγράμματος της εκάστοτε συνάντησης. Ακόμη ένα τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην αίθουσα του πρώτου ορόφου που γινόταν οι διαδικτυακές συναντήσεις ήταν η αδυναμία χρήσης του μοναδικού διαδραστικού πίνακα που υπήρχε εκεί. Ο φορητός υπολογιστής που περιείχε το λογισμικό εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ. πρόγραμμα λειτουργίας του διαδραστικού πίνακα είναι χαλασμένος και αδυνατεί να συνδεθεί.

Επίσης, δεν ήταν εφικτός ο ετήσιος προγραμματισμός των συναντήσεων γιατί υπήρχε απόκλιση στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων καθώς και στις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και στο μηνιαίο προγραμματισμό, έπρεπε να βρεθεί κοινή μέρα και κοινή ώρα συνάντησης όλων των σχολείων. Αυτό το εγχείρημα ήταν δύσκολο και έπρεπε να υπερκεραστούν πολλά εμπόδια ώστε να βρεθεί η κατάλληλη ώρα και μέρα. Το μαθητικό δυναμικό του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης, δεν είναι στο σύνολό του λειτουργικό, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του. Αυτό είχε σαν απόρροια τη δυσκολία εύρεσης ομάδας μαθητών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη δράση. Στην προσπάθεια που γινόταν να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, εμφανιζόταν ένα άλλο πρόβλημα, όπως, η απασχόληση των μαθητών που δε συμμετείχαν στο Δίκτυο αλλά ήταν στο ωρολόγιο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του Δικτύου.

Οι πολλές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών τόσο στους μαθητές/τριες όσο και στις εργασίες ατομικής αξιολόγησης φόρτωνε το χρόνο τους και δεν είχαν πολύ χρόνο ώστε να ενασχοληθούν με περισσότερα προγράμματα που θα βοηθούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικών τους ικανοτήτων και της επαγγελματικής τους εξέλιξης.  Ενώ, οι πολύμηνες απουσίες των  μαθητών λόγω ιατρικών θεμάτων, οι δυσκολίες της μετακίνησης σε μακρινές αποστάσεις, αλλά και η μη συναίνεση των γονέων για μετακίνηση των παιδιών και για λήψη φωτογραφικού υλικού, δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα.

Επιπλέον, η δυσκολία επικοινωνίας του σχολείου με τους γονείς είτε επειδή άλλαξε ο αριθμός τηλεφώνου είτε η διεύθυνση τους (Δροσερό/Ρομά), καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό τους. Από την άλλη οι φορείς συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων, εξ αιτίας του φόρτου εργασίας τους, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα στα αιτήματα του ΕΕΕΕΚ, παρόλο που η συνεργασία και η συνδρομή τους υπήρξε άψογη.

Οι επιμορφώσεις δια ζώσης και εξ αποστάσεως, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκαν λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων των εξειδικευμένων προσώπων που είχαν αναλάβει τη διεκπεραίωση τους. Επιπλέον, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ συμμετείχαν σε συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια προέκυψαν δυσκολίες ως προς την εύρεση διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου.

Ανάδειξη Πρακτικών και προτάσεις για αξιοποίησή τους από άλλα σχολεία (προαιρετικά).

Πρακτική 1 Άξονας

Σχολική διαρροή - φοίτηση

Τίτλος Δράσης

Μείωση του φαινομένου της σποραδικής φοίτησης μαθητών με αναπηρία.

Στόχος Βελτίωσης

Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης φοιτούν μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες. Αρκετοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ για κάποιους άλλους το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό της φοίτησής τους. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης έχει ως στόχους :

1.την καταγραφή- παρακολούθηση των αιτιών σποραδικής φοίτησης

2.            την ενίσχυση του υγιούς κλίματος συνεργασίας μεταξύ των γονέων/κηδεμόνων και του συλλόγου διδασκόντων

3.            την ενημέρωση των γονέων /κηδεμόνων για την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης και για το γενικότερο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ενέργειες Υλοποίησης

Σε συνέχεια του Άξονα 2. Σχολική διαρροή-φοίτηση  επιλέχθηκε  αρχικά  να  συνεχιστεί  η  καθημερινή  καταγραφή των απουσιών στο βιβλίο φοίτησης των μαθητών παρά το γεγονός ότι οι απουσίες για τα ΕΕΕΕΚ δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα επανάληψης της τάξης.

Ξεκινώντας λοιπόν στην αρχή του σχολικού έτους θεωρήθηκε ότι, η προσέγγιση στο θέμα των απουσιών πρέπει να γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο να γίνει η καταγραφή των απουσιών και μία απλή στατιστική μελέτη αυτών, να ακολουθήσει συνάντηση με τους γονείς και έπειτα να πραγματοποιηθεί συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Αναλυτικά το πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε ως εξής :

Σεπτέμβριος 2022: πραγματοποιήθηκε σε εβδομαδιαία βάση μία συγκέντρωση των στοιχείων ανά μαθητή η οποία αφορούσε τις ημέρες απουσίας και τις ημερομηνίες απουσίας. Ο λόγος ήταν για να διαπιστωθεί εάν η απουσία οφείλεται σε λόγους υγείας, σε τακτική ιατρική επίσκεψη, σε πιθανή εργασία του γονέα (πωλητές σε τοπικές αγορές), σε εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων, ή σε άλλο λόγο και να γίνει διερεύνηση αυτού. Η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οκτώβριος 2022 : προγραμματίστηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου συναντήσεις με τους γονείς των μαθητών με προτεραιότητα αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των απουσιών.

Στις συναντήσεις αυτές οι γονείς ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το ρόλο του σχολείου, τις δράσεις που προγραμματίστηκαν για το τρέχον σχολικό έτος, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που εφαρμόζονται τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και κατά την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες, την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης και το νομικό πλαίσιο που τη διέπει όπως επίσης, και για την ανάγκη ένταξης των μαθητών στο κοινωνικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι γονείς εξέφραζαν τις θέσεις και τις απόψεις τους και έγινε καταγραφή των αμφιβολιών και των φόβων που προ έκυπταν από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι μαθητές. Μέσα από τη συζήτηση έγινε μία προσπάθεια αλλαγής του τρόπου αντιμετώπισης των απουσιών από την πλευρά των γονέων. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως θετικά και οι μαθητές επανέρχονται.

Νοέμβριος  και έπειτα : διοργανώθηκαν διαδικτυακές δράσης μικρής διάρκειας (μίας ή δύο διδακτικών ωρών) στις οποίες έγινε προσπάθεια συμμετοχής των μαθητών που εμφάνιζαν απουσίες.

Οι δράσεις αυτές συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, κατά τη διοργάνωση δράσεων με άλλες σχολικές μονάδες (εορτασμός ημέρας ατόμων με αναπηρία, κάλαντα στο Δήμο, χελιδονίσματα, πρωτομαγιάτικο στεφάνι, γιορτές νεολαίας) δόθηκε προσοχή στη συμμετοχή των μαθητών που εμφάνιζαν απουσίες με στόχο την ομαλότερη ένταξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσπάθεια συμμετοχής των μαθητών είναι συνεχής και αδιάκοπη. Βασικό μέλημα μετά την επάνοδο των μαθητών είναι και η παραμονή τους, με ελαχιστοποίηση των κινδύνων παλινδρόμησης. Οι εκπαιδευτικοί προσάρμοσαν τη διάρκεια και το χρόνο υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων ώστε να συμμετέχουν σε αυτές και οι μαθητές που είχαν απουσιάσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο δεύτερο στάδιο της δράσης να αποσταλούν οι έγγραφες ενημερώσεις από τους υπεύθυνους τμημάτων προς τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών όπου θα φαίνεται ο αριθμός και οι ημέρες απουσιών. Στις αρχές του μηνός Δεκεμβρίου στάλθηκαν οι έγγραφες ενημερώσεις στους γονείς/κηδεμόνες.

 

Όμως τέσσερις (4) μαθητές συνέχισαν να απουσιάζουν. Η διεύθυνση του σχολείου ετοίμασε ενημερωτικό έγγραφο προς τους γονείς στο οποίο αναφερόταν οι ενέργειες που οφείλει να πραγματοποιήσει το σχολείο σε περίπτωση που συνεχιστεί η απουσία των μαθητών και οι συνέπειες που θα επιφέρει η κίνηση αυτή προς τους γονείς/ κηδεμόνες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο μαθητές να επανέλθουν κανονικά στη φοίτηση, ο ένας σποραδικά και για τον τέταρτο ζητήθηκε η συνδρομή του Κέντρου Πρόνοιας του οικείου Δήμου, ώστε να διερευνηθούν ενδελεχώς οι λόγοι απουσίας .

Στάλθηκε από το σχολείο το ιστορικό με το οποίο έγιναν οι προσπάθειες για φοίτηση του μαθητή. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού ερεύνησε το γεγονός και πραγματοποίησε επίσκεψη στο σπίτι του μαθητή, απέστειλε το ιστορικό της επίσκεψης στο σχολείο.

Με αυτή την παρέμβαση επανήλθε στο σχολείο ο μαθητής.

Υλικό (παράθεση υπερσυνδέσμου)

https://drive.google.com/drive/folders/1vSsmtDmPo8ydlAZ2VCz0oJZkMc64ikT4?usp=drive_link

Πρακτική 2

Άξονας

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Τίτλος Δράσης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Στόχος Βελτίωσης

1.            Να υποστηρίξει την εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του σχολείου που συμμετέχουν

2.            Να προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση, την ένταξη, την πολυμορφία και τη δικαιοσύνη σε όλες τις δράσεις μας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες

3.            Δημιουργία δικτύου σχολικών μονάδων της εγχώριας ζώνης αλλά και του εξωτερικού

4.            Αλληλεπίδραση μαθητών με πολυπολιτισμική ταυτότητα και κουλτούρα μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου

5.            Ενταξιακές εκπαιδευτικές πρακτικές για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία σε ενιαία τμήματα με τους μαθητές τυπικής εκπαίδευσης.

Ενέργειες Υλοποίησης

Κατά τον αρχικό προγραμματισμό ο σύλλογος διδασκόντων συμφώνησε από κοινού την αναγκαιότητα συμμετοχής του σχολείου μας σε εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ομάδα των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνέλεξαν τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά τις διαδικασίες συμμετοχής της σχολικής μονάδας σε εθνικά αλλά και σε προγράμματα ευρωπαϊκής σύμπραξης και τις μοιράστηκαν στην ολομέλεια.

Κατόπιν συζήτησης των εκπαιδευτικών με όλες τις ειδικότητες του σχολείου, και αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών, αποφασίστηκαν τα προγράμματα στα οποία το σχολείο θα μπορούσε να συμμετέχει. Στόχος ήταν η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μαθητών, η αλληλεπίδρασή τους με συνομήλικους (τυπική ή ειδικής εκπαίδευσης) και η κατάκτηση γνωστικών και τεχνικών δεξιοτήτων οι οποίες προωθούν της συμπερίληψη των μαθητών με Αναπηρία. Ειδικότερα:

Οκτώβριος  2022  –  Μάιος  2023:  Συμμετοχή  στο  περιβαλλοντικό  πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» που διοργανώνει η ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης). Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανακύκλωση των συσκευασιών. Μέσα από δράσεις που υλοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έθεσαν στόχο να αφυπνίσουν όλες και όλους για συλλογική προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη. Το πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία λειτουργεί με τη μορφή δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Νοέμβριος 2022: Συμμετοχή στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕ.Π.Ε.Α. Βιστωνίδας, «Νεροκελαηδίσματα στο Νέστο». Σαν στόχο έχει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση «ζωής» που έχουν με το ποτάμι και να γνωρίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η πανίδα της περιοχής από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι μαθήτριες και οι μαθητές επισκέφθηκαν τις όχθες του Νέστου, στη Γαλάνη. Γνώρισαν τα πουλιά, τις βίδρες και το οικοσύστημα γενικότερα του υγροτόπου μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως η αφήγηση, η δραματοποίηση και τα περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Ιανουάριος 2023: Συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων. Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Χαράλαμπος Αθανασίου, προσφωνεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης στη Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθήτριες και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» με εικαστικά έργα από την ιστορία της Ελλάδας. Τέλος, επισκέφθηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και παρακολούθησαν για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση. Το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στη Βουλή ξεκίνησε το 1994, επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη. Κάθε χρόνο περίπου 60.000 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τη Βουλή των Ελλήνων. Ενημερώνονται για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ξεναγούνται στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επισκέπτονται την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

https://www.facebook.com/groups/485439058248747/permalink/5603934893065779/

Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023: Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα οι μαθήτριες και οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο, «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ.» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το δεύτερο, «Η Συμφωνία της Άνοιξης: μια γιορτή του ρομαντικού πνεύματος». Τα παιδιά απόλαυσαν το έργο «Συμφωνία της Άνοιξης» του Ρόμπερτ Σούμαν και ταξίδεψαν μουσικά στο ρομαντικό καλλιτεχνικό πνεύμα του 19ου αιώνα. 11 Μαΐου 2023: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εξερευνητής της Φύσης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης. Η Θράκη είναι ένας τόπος πλούσιος, με πλούσια βιοποικιλότητα, από το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς μέχρι την Λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος. Η δράση «Εξερευνητής της Φύσης» έχει σκοπό να γνωρίσει στα παιδιά το Μουσείο και το αντικείμενο του.

https://www.facebook.com/groups/485439058248747/permalink/5946910792101519/

17 Μαΐου 2023: Συμμετοχή στις «Γιορτές Νεολαίας» του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν την μουσικοχορευτική παράσταση «Το ταξίδι της σταγόνας». Στη  συνέχεια  τα  παιδιά  επισκέφτηκαν  τους  πάγκους  άλλων  σχολείων,  συζήτησαν  και  αλληλεπίδρασαν  με μαθητές και μαθήτριες άλλων σχολείων της Ξάνθης και τέλος όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς  της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Πόντου. Τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης παρακολούθησε ζωντανα και συνεχάρη προσωπικά η Δ/ντρια Δ/μιας Εκπ/σης Ξάνθης κυρία Μάλαμα Σιδηροπούλου.

https://www.facebook.com/groups/485439058248747/permalink/5969910356468229/

26 – 28 Μαΐου 2023: Στα πλαίσια του «6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Ατόμων με Αναπηρίες και μη IDFD», το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης διαγωνίστηκε στην Καρδίτσα με χορευτικές ομάδες από την Ελλάδα και ολόκληρο το κόσμο. Η χορογραφία του σχολείου με τίτλο «Πολύχρωμη Παράσταση» κέρδισε Βραβείο Χοροθεατρικότητας, Δημιουργικότητας και Ευρηματικότητας. Επίσης, η κριτική επιτροπή απένειμε στη χορογραφία και το βραβείο για την κατηγορία «Χορός- Art». Στα πλαίσια της συμπερίληψης και της ένταξης οι μαθητές/τριες δούλεψαν σε workshops και δράσεις με άλλα παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η σημασία του είναι τεράστια ώστε να καλλιεργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τις δυνατότητες που έχουν για κοινωνική και καλλιτεχνική ενσωμάτωση. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας με τη διαφορετικότητά τους, που έχουν δικαίωμα να εκφραστούν μέσα από την τέχνη του χορού. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Υλικό (παράθεση υπερσυνδέσμου)

https://drive.google.com/drive/folders/1FYli6Pbq8pBt69nxx-HkjG5Xt9yVaeGJ?usp=drive_link

Πρακτική 3 Άξονας

Σχολείο και κοινότητα

Τίτλος Δράσης

Δημιουργία δικτύου σχολείων ειδικής αγωγής και τυπικής εκπαίδευσης.

Στόχος Βελτίωσης

Η δημιουργία δικτύου σχολείων κύριο στόχο έχει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων με άξονα την συνεργατικότητα - ομαδικότητα. Μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών επιδιώκεται οι μαθητές να μεταλαμπαδεύσουν την κουλτούρα και την τοπική παράδοση του τόπου καταγωγής τους. Η επαφή με άλλα περιβάλλοντα και η ανταλλαγή απόψεων θα βοηθήσει αισθητά στην κοινωνικοποίηση των μαθητών.

Ενέργειες Υλοποίησης

Σαν συνέχεια του Άξονα7 Σχολείο και κοινότητα τη φετινή σχολική χρονιά επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το Δείκτη “Πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση δικτύων σχολείων”. Α)Στο Δίκτυο σχολείων «Από το Βορρά μέχρι το Νότο» συμμετείχαν το ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, το Γυμνάσιο Λ.Τ Έμπωνα Ρόδου, το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου Αττικής. Υλοποιήθηκαν οι εξής έξι διαδικτυακές συναντήσεις:

23/11/22 πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Γνωριμία και προγραμματισμός επόμενων συναντήσεων, στις οποίες οι μαθητές/τριες θα παρουσιάζουν προσωπικότητες του τόπου τους. Αποφασίστηκε η θεματική των δύο επόμενων συναντήσεων να είναι “τέχνη-πολιτισμός”.

19/12/22 δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση: Παρουσίαση από τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα Ρόδου του προσκεκλημένου τους κ. Κλαδάκη Γιάννη, λυράρη της Ρόδου,ο οποίος τραγούδησε και έπαιξε λύρα μαζί με μαθητή του Γυμνασίου. Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες του Δημόσιου Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν το έργο του Νίκου Παπάζογλου και τραγούδησαν τραγούδια του.

27/01/23 τρίτη διαδικτυακή συνάντηση: Το σχολείο μας παρουσίασε τη ζωή, το έργο και το σπίτι όπου έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις. Επίσης, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών παρουσίασαν τον προσκεκλημένο τους κ.Χατζημωυσιάδη Παναγιώτη, συγγραφέα και πρώην εκπαιδευτικό τους. Τέλος, το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου μας παρουσίασε έργα του καταξιωμένου εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

10/02/23 τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση με θεματική “αθλητισμός”: Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα Ρόδου παρουσίασαν τον Παραολυμπιονίκη στίβου Μιχαήλ Σείτη. Επίσης,το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον πρώτο Παγκόσμιο Πρωταθλητή παρκούρ Δημήτρη Καρσανίδη, για τον οποίο οι μαθητές/τριες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τους ήταν γνώριμος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

08/03/23 πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση: Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, παρουσίασαν την πορεία του παγκόσμιου Πρωταθλητή των Special Olympics και χρυσό Ολυμπιονίκη badminton Ιάσονα Παπαδόπουλου, μέσα από διαδικτυακή συνέντευξη που τους παραχώρησε. Επίσης, το 3ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών φιλοξένησε την Ολυμπιονίκη του ταε κβον ντο Έλλη Μυστακίδου και μίλησε για την πορεία της στο άθλημα.

03/04/23 τελευταία διαδικτυακή συνάντηση με θεματική από τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς: Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνα Ρόδου παρουσίασε το έργο του συλλόγου ΕΥΘΥΤΑ στον τομέα της οδικής ασφάλειας και ενημέρωσης. Το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον ακτιβιστή και συγγραφέα κ. Αντωνίου Δημήτρη,ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται         στον τομέα της οδικής ασφάλειας και ενημέρωσης. Επιπρόσθετα,οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου παρουσίασαν στη θεματική “αθλητισμός” την συνάντηση με τον αθλητή Ηλία Κυριακίδη στον χώρο της ΑΕΚ, φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα Ρόδου στο σχολείο τους και την κοινή συμμετοχή τους σε εκδήλωση με καλεσμένη τη Ματθίλδη Μαγγίρα.

Επίσης, στις 21/03/23 μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών επισκέφτηκαν το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν και έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια συμπερίληψης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Β)Στο Δίκτυο σχολείων “Γνωρίζω τον τόπο μου” συμμετείχαν το ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης και το 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής. Υλοποιήθηκαν οι εξής δύο διαδικτυακές και μία διά ζώσης συναντήσεις:

01/02/23 πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Γνωριμία, προγραμματισμός των επόμενων δύο συναντήσεων και παρουσίαση από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας της ζωής, του έργου και του σπιτιού όπου έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις.

21/02/23 δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση: Οι μαθητές/τριες του 5ου Πειραματικού Γυμνασίου Κομοτηνής παρουσίασαν προσωπικότητες του τόπου τους από τη θεματική “τέχνη-πολιτισμός”. Στη συνάντηση προτάθηκε πραγματοποίηση κοινών δράσεων από τους μαθητές/τριες των δύο σχολείων είτε στην πόλη της Κομοτηνής είτε της Ξάνθης.

09/05/23:Το 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής επισκέφτηκε την Ξάνθη προκειμένου οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων να γνωριστούν. Πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη με εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Σπίτι της Σκιάς. Ακολούθησε συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριων των δύο σχολείων σε παραδοσιακό καφενείο της περιοχής. Γ)Για το Δίκτυο σχολείων με θεματική « Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ» υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις :

30/11/22 1η Δράση Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ «Αυτό που μας ενώνει 2022»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια διαδικτυακή συνάντηση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ. Συμμετείχαν 44 δομές ειδικής και τυπικής εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, το Παράρτημα ΑμεΑ Ξάνθης, το «Ιασόνειο-Χρώματα Ζωής» Κέντρο Ενηλίκων ΑμεΑ και το ΚΔΑΠμεΑ Ξάνθης. Απηύθυναν χαιρετισμό η Περιφερειακή Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ.Κοσμίδου, η Δ/ντρια Δ.Δ.Ε. Ξάνθης κ.Σιδηροπούλου και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ε.Α.Ε κ.Φλωρίδης. Παρουσιάστηκε το βίντεο-μήνυμα που δημιουργήθηκε μετά την ανταπόκρισή των συμμετεχόντων στο κάλεσμα του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης για δημιουργία βίντεο στη δράση “Αυτό που μας ενώνει 2022”.

01/12 /22 & 13-14/12/22 2η Δράση Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ «Δράσεις στην κεντρική Πλατεία Ξάνθης»: Το σχολείο διοργάνωσε δράσεις με δημιουργία ανθοσυνθέσεων, κατασκευών και παιχνίδια στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Συμμετείχαν 12 Δημοτικά Σχολεία τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης,8 Σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης και το Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου. Δ)Για το Δίκτυο σχολείων "Πρωτομαγιάτικο στεφάνι...Ελάτε να το φτιάξουμε παρέα!" πραγματοποιήθηκαν στις 29/04/23 κοινές δράσεις, με το Δημοτικό Σχολείο Μέλισσας και με μαθητές του συστεγαζόμενου Γυμνασίου. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού σχολείου Μέλισσας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και όλοι μαζί να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το στεφάνι της Πρωτομαγιάς.

Υλικό (παράθεση υπερσυνδέσμου)

https://drive.google.com/drive/folders/1Lcy4E4ib0mUNyvGWLflXeAI3C5HHn1L4?usp=drive_link

Πρακτική 4 Άξονας

Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών

Τίτλος Δράσης

Δράσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών ΑΜΕΑ μεταξύ τους και κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων ο ενός του άλλου.

Στόχος Βελτίωσης

Σκοπός του σχεδίου δράσης είναι να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους, να αποκτήσουν- αναπτύξουν την ενσυναίσθηση ο ένας για τον άλλον. Να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα κάθε συμμαθητή τους, να αγαπήσουν την ιδιαιτερότητα του φίλου τους μέσω σχετικών δράσεων καλλιεργώντας την επικοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών.

Ενέργειες Υλοποίησης

Με αφορμή την γιορτή της μητέρας πραγματοποιήσαμε μια δράση με αφορμή την γιορτή της μητέρας και σκοπός της ήταν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών των τμημάτων της Γεωπονίας και της Κεραμικής.

Παρά τα αρχικά προβλήματα που υπήρχαν σε ότι αφορά στον διαχωρισμό ομάδων και στις αντιδράσεις των μαθητών, τελικά όλα κύλησαν αρμονικά. Οι μαθητές κλήθηκαν να συνεργαστούν, να εκφράσουν γνώμες, πεποιθήσεις, απόψεις και συναισθήματα, να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και εν τέλη ομόφωνα να αποφασίσουν σεβόμενοι όλες τις απόψεις για το τι θα δημιουργήσουν. Οι ομάδες συναντήθηκαν αρχικά στον χώρο της Κεραμικής και δημιούργησαν αναμνηστικά πήλινα γλαστράκια τα οποία θα χρησιμοποιούσαν όλοι μαζί στο εργαστήριο της Γεωπονίας. Εφόσον ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ψησίματος του πηλού, οι μαθητές ζωγράφισαν το γλαστράκι τους. Την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές επισκέφτηκαν το εργαστήριο της Γεωπονίας, όπου έσπειραν τα ανθοκομικά φυτά που επέλεξαν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόμασταν το θερμοκήπιο να παρακολουθούν την πρόοδο των φυτών. Αρχές Μαΐου μεταφυτέψαμε τα λουλούδια στα πήλινα γλαστράκια, τα διακοσμήσαμε και κάθε παιδί επέλεξε αυτό που θα προσφέρει στη μητέρα του. Συμπερασματικά με την δράση αυτή ενισχύσαμε την συνεργατικότητα και την υγιή αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών μας.

Μια άλλη δράση που πραγματοποιήσαμε ήταν το δέντρο της φιλίας και σε αυτή τη δράση ζευγάρια μαθητών υιοθέτησαν από ένα δέντρο της αυλής, ώστε να το καλλωπίσουν και να το φροντίζουν. Στην πρώτη φάση της δράσης οι μαθητές αναζήτησαν στο διαδίκτυο εικόνες για να αποφασίσουν πως θέλουν να καλλωπίσουν το δέντρο τους . Στη συνέχεια, κλήθηκαν να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών σε ότι αφορά τα σχέδια που θα αποτυπώσουν πάνω στα δέντρα. Στις αρχές Μαρτίου οι μαθητές πήραν τα πινέλα τους, φόρεσαν τις ποδιές τους και έβαψαν τα δέντρα. Την ημέρα που πραγματοποιήθηκαν τα Χελιδονίσματα παρουσίασαν στους υπόλοιπους μαθητές το αποτέλεσμα της δράσης και στο τέλος βγήκαν φωτογραφίες στο photobooth που δημιούργησαν. Συμπεραίνοντας, η δράση κύλησε ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με σκοπό να διαχειριστούμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που προέκυψαν σε κάποιους μαθητές, υλοποιήθηκε η δράση «ζωγραφίζω τον φίλο μου». Στη δραστηριότητα αυτή, τα παιδιά, μεταξύ των οποίων υπήρχε ένταση και συγκρούσεις, χωρίστηκαν σε ζευγάρια και δημιούργησαν το πορτρέτο του ζευγαριού τους. Σκοπός της δράσης ήταν να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να αντιληφτούν και να αποδεχτούν την τυχόν διαφορετικότητα τους . Στην επόμενη φάση τα ίδια ζευγάρι ,με την προτροπή των εκπαιδευτικών, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν κάτι από κοινού. Στην τελική φάση της δράσης τα έργα των παιδιών αναρτήθηκαν σ ένα τοίχο του σχολείου όπου κάθε ζευγάρι παρουσίασε τις ζωγραφιές του και είπε κάτι θετικό για το έτερον ήμισυ.

Συμπερασματικά ήταν φανερή η εξάλειψη των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών.

Μία άλλη δράση που υλοποιήθηκε αφορά την φιλία. Η δράση περιελάμβανε βίντεο ενός παραμυθιού ενάντια στη βία με τίτλο « ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν», της Κ. Αναγνώστου. Μετά το τέλος του βίντεο ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός του περιεχομένου του. Οι μαθητές εξέφρασαν γνώμες, πεποιθήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς πάν στη φιλία και στη συνέχεια με την βοήθεια των εκπαιδευτικών κλήθηκαν να δραματοποιήσουν με απλό τρόπο το παραμύθι. Ως εκ τούτου καταφέραμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών με αναπηρία.

Τον Δεκέμβριο του 2022 στα πλαίσια των δράσεων μας, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο Αβδήρων σε συνεργασία με το ΓΕΛ Αβδήρων, όπου πραγματοποιήθηκε βάση του σχεδιασμού παρουσίαση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της παλιάς εποχής με αντικείμενα οικιακής χρήσης. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ΓΕΛ Αβδήρων όπου οι μαθητές έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια στο αμφιθέατρο, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους εκθέματα της παλιάς εποχής σύμφωνα με αυτά που είδαν στο μουσείο. Χωρίστηκαν κατά ομάδες και έκαναν παζλ εικόνων. Τέλος, τραγουδήσαμε και χορέψαμε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί και μαθητές την «Τέχνη του Μαζί».

Εν κατακλείδι, εφόσον κατέστην δυνατόν να αποκτήσουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα μεταξύ των μαθητών με αναπηρία, όταν χρειάστηκε να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές την τυπικής εκπαίδευσης, ήταν σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Ουσιαστικά, σαν ομάδα εστιάσαμε περισσότερο στην σχέσεις μεταξύ των μαθητών μας, καθώς ένα σχολείο με βαριές αναπηρίες, όπως το ΕΕΕΕΚ όπου φοιτούν οι μαθητές, η έννοια της σχολικής βίας και του εκφοβισμού δεν έχει την ίδια υπόσταση σε σχέση με τις σχολικές μονάδες τυπικής εκπαίδευσης, αλλά όταν αυτό συμβαίνει είναι απόρροια των αναπηριών τους.

Υλικό (παράθεση υπερσυνδέσμου)

https://drive.google.com/drive/folders/12EPREmtFqsLgrIadfJboebXHI1s-5zuR?usp=drive_link

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις

Θέμα 1

Άξονας

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

Ειδικότερο Θέμα

Οι επιμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίζονταν από το κύρος , την ακαδημαϊκή αναγνώριση, τη θετική διάθεση και τις στοχευμένες παρεμβάσεις των επιμορφωτών. Ήταν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι καταξιωμένοι επιστήμονες δέχτηκαν και πραγματοποίησαν επιμορφώσεις ανάλογες με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Στόχος και για το επόμενο διδακτικό έτος θα είναι η προσέλκυση εξίσου αξιόλογων επιστημόνων για την πραγματοποίηση επιλεγμένων επιμορφώσεων που άπτονται των ενδιαφερόντων του συλλόγου διδασκόντων. Σε συγκεκριμένες επιμορφώσεις θα ήταν καλό να συμμετέχει και ο σύλλογος γονέων/κηδεμόνων ενισχύοντας έτσι το ήδη υπάρχον θετικό κλίμα συνεργασίας. Κρίνεται απαραίτητο να γίνει η επισήμανση ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η επιλογή των θεμάτων των επιμορφώσεων είναι σχετική με την εκάστοτε σχολική μονάδα και παρακολουθούν οι ανήκοντες σε αυτή εκπαιδευτικοί. Σε αντίθεση με το φαινόμενο που παρουσιάστηκε, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν γενικές επιμορφώσεις Πανελλήνιας εμβέλειας από διάφορους φορείς με στόχο και μόνο την απόκτηση βεβαίωσης παρακολούθησης .
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2023 10:34
 

Search

Δημιουργία site

Η ιστοσελίδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ξάνθης δημιουργήθηκε και ενημερώνεται αφιλοκερδώς από συνάδελφο εκπαιδευτικό ΠΕ19.

ΕΣΠΑ 2014-2020